Raps
Rapsi kasutatakse järgmistes valdkondades:
Varem peeti rapsiõli inimestele toiduna sobimatuks, sest tänu eruukhapete sisaldusesele oli sel mõru maitse. Sordiaretuse käigus on eruukhapete sisaldust vähendatud 40%-lt 0%-ni, samas kui polüküllastumata rasvhapete – linoolhappe ja linoleenhappe -osakaal kogu rasvhapete kogusest on tõusnud vastavalt 15%-lt 20%-le ning 8%-lt 12%-le.
Võrreldes teiste taimsete õlidega on küllastunud rasvhapete osakaal kogu rasvhapete kogusest madalaim (6-8%), lisaks on rapsiõli rikas taimsete steroolide poolest. Suur osakaal on monoküllastumata rasvhapetel -58 – 60%. Sel on piisav linoolhappe (20-26%) ning linoleenhappe (10%) sisaldus, kusjuures viimaste omavaheline osakaal on samuti igati sobiv (2,5:1).
Rapsiõli sisaldab piisaval hulgal tokoferooli ehk E-vitamiini. Allolev tabel võrdleb selle sisaldust erinevates õlikultuurides.
Õlikultuur |
Tokoferooli sisaldus õlis (mg/kg) | |||
Alfa | Beeta | Gamma | Delta | |
Sojauba | 116 | 34 | 737 | 274 |
Raps | 192 | - | 431 | 40 |
Päevalill | 608 | 17 | 11 | - |
Oliiv | 93 | - | 7,3 | - |
Siit leiad Yara nõuanded, kuidas tõsta rapsisaagi kvaliteeti.
Aasia ja Okeaania