Rapsi ladinakeelne nimetus on Brassica Napus L. Liik kuulub samasse sugukonda kaalika, naeri ja rüpsiga (Brassica napus supsp. Rapifera). Levinud on kaks tootmismustrit: talirapsi kasvatusperiood pikkusega 11-12 kuud (august kuni juuli/august (põhjapoolsemates piirkondades)) ning suvirapsi kasvatusperiood, mis kestab kas 6-7 kuud (aprill-august/september) parasvõötme aladel või 8-9 kuud (aprill-oktoober/november) troopilistel aladel.
Varem peeti rapsiõli inimestele toiduna sobimatuks, sest tänu eruukhapete sisaldusesele oli sel mõru maitse. Sordiaretuse käigus on eruukhapete sisaldust vähendatud 40%-lt 0%-ni, samas kui polüküllastumata rasvhapete – linoolhappe ja linoleenhappe - osakaal kogu rasvhapete kogusest on tõusnud vastavalt 15%-lt 20%-le ning 8%-lt 12%-le.
Võrreldes teiste taimsete õlidega on küllastunud rasvhapete osakaal kogu rasvhapete kogusest madalaim (6-8%), lisaks on rapsiõli rikas taimsete steroolide poolest. Suur osakaal on monoküllastumata rasvhapetel -58 – 60%. Sel on piisav linoolhappe (20-26%) ning linoleenhappe (10%) sisaldus, kusjuures viimaste omavaheline osakaal on samuti igati sobiv (2,5:1).
Rapsiõli sisaldab piisaval hulgal tokoferooli ehk E-vitamiini. Allolev tabel võrdleb selle sisaldust erinevates õlikultuurides.
Õlikultuur | Tokoferooli sisaldus õlis (mg/kg) | |||
Alfa | Beeta | Gamma | Delta | |
Sojauba | 116 | 34 | 737 | 274 |
Raps | 192 | - | 431 | 40 |
Päevalill | 608 | 17 | 11 | - |
Oliiv | 93 | - | 7,3 | - |
Allikas: Medicinal food news, November 1997, No 22.
Glükosinolaadid (GLS) on väävlit sisaldavad ühendid, mida on kõikides ristõielistes taimedes. Nende liigne sisaldus rapsikoogis põhjustab monogastrilistel (ühe maoga) loomadel kilpnäärme talitlushäireid ja struumat ehk kilpnäärme suurenemist. Kodulindudel põhjustab liigne kogus glükosinolaate toitumishäireid. 80-90-ndatel tehtud aretustöö tulemusena on uute sortide glükosinolaatide sisaldus vähenenud kuni 5 korda ja seetõttu on laienenud ka rapsikoogi kasutamine loomasöödana.
Glükosinolaatide mõju ning nende vähendamine seemnetes aretustöö tulemusena
Glükosinolaatide positiivne mõju
Glükosinolaatide negatiivne mõju
Sordiaretus vähendab glükosinolaatide sisaldust
Väävliga väetamine kipub suurendama ka seemnete glükosinaloodisisaldust, kuid madala GLS-sisaldusega „00“ sortide kasvatamine aitab seda probleemi vältida. Optimaalne väävli andmine kindlustab glükosinolaatide sisalduse püsimise allpool kriitilist taset. Väävliga väetamise mõju on väiksem, kui konkreetsest sordist ja kasvukohast tulenev mõju.
Inglisekeelne mõiste “Canola” tuleneb Kanada sordiaretusprogrammist, mille eesmärk on aretada nii väikese eruukhapete ning glükosinlaatide sisaldusega rapsi sorte kui võimalik. Nimi tuleneb sõnadest Canada ja ola (Oil Low Acid) ning viitab madalale hapete sisaldusele (teine põhjus selliseks nimeks oli soov vältida foneetilise paralleelsõna “rape” kasutamist).
Rapsi sordivalikul on tähtsaimaks faktoriks sordi kogutoodang, saagikus. Järgmisena on olulised haigus- ja lamandumiskindlus ning valmimisaeg.
Mõnedes riikides kasvatatakse täna geneetiliselt muundatud rapsi ning näiteks Kanadas on 90% kasvatatavatest rapsisortidest glüfosaadiresistentsed (nn RR-sordid). Kõrge eruukhappesisaldusega rapsi (HEAR) kasvatatakse tööstuslikul eesmärgil määrdeainete ja polüetüleeni tootmiseks endiselt.
Siit leiad üldist infot rapsi, selle toitainete vajaduse, väetamise ning tootmise kohta.