Oder
Uuringud on näidanud, et õlleodra kvaliteeti määratakse ka mitmete teiste omaduste põhjal, nt valkude ja süsivesikute sisalduse, endospermi struktuuri, rakuseina koostise ja erinevate ensüümide aktiivsuse järgi linnastamisprotsessis. Kultuuri kasvatusprogramm mõjutab koristatud odra kvaliteeti ja seetõttu tuleks see planeerida vastavalt sellele, millist kvaliteeti soovitakse saavutada. Kõige kõrgema kvaliteediga odrasaagi saamiseks peab tootjad saavutama sageli ülalnimetatud kvaliteedinäitajate kombinatsiooni. |
Kaks kõige olulisemat makroelementi on lämmastik ja kaalium, seetõttu peaks eesmärk olema tasakaalustatud toiteainete programm. Kummagi nimetatud toiteelemendi liig või puudus võib avaldada saagile negatiivset mõju. Liigne lämmastik tõstab terade proteiinisisaldust, mis pole alati soovitav. Samuti võib see põhjustada saagi lamandumist koos võimalike muude tagajärgedega nagu hilinenud saagikoristus ja terade kasvamaminek pähikutes.
Väävel teisejärgulise toiteelemendina võib mõjutada terade lämmastiku- ja valgusisaldust. Kaltsium ja boor parandavad rakuseinte tugevust, mis ühtlasi aitab vähendada lamandumise riski. Kuid liigne toitainete andmine võib olla ka kahjulik. Liiga palju väävlit võib mõjuda negatiivselt molübdeeni omastamisele või rikkuda linnastamisprotsessis loodava toote maitset.
Siit leiad Yara nõuanded, kuidas tõsta odrasaagi kvaliteeti.
Aasia ja Okeaania